Filmklipp på träning med vår nya valp
Vi har fått en ny valp i flocken, jaktlabben Senna som vi har behållit från vår A’ria – Grouse kull. Hon är nu drygt nio veckor och vi har börjat träna så smått. Vi kommer försöka att filma med jämna mellanrum och lägga upp som nyheter här på vår sida för att förklara hur vi arbetar med våra egna hundar.
Filmerna kommer vara korta, enkla och oredigerade. Alla förklaringar till vad vi gör och hur vi tänker kommer ni kunna läsa i samband med varje klipp.
Denna vecka lägger vi upp två klipp, ett med första koppel och följsamhetsträningen samt ett med första apporten. Klippen spelades in förra veckan vid drygt åtta veckors ålder.
Koppel och följsamhetsträning
En 8 veckors valp är i regel väldigt följsam och lätt att locka med sig. Detta är något man bör utnyttja när man börjar träna. För framtida följsamhet och fotgående börjar vi tidigt att arbeta med valpen på rätt sida och gå på ett sätt så att valpen hamnar där man vill ha den. Tittar vi på klippet ser vi att den vid något tillfälle tappar fokus på mig och går mot Lina som håller kameran. Då får den ett väldigt litet rött ljus för att den ska vända sin uppmärksamhet tillbaka mot mig och massor av beröm direkt efter. Titta på hur den lilla svansen går.
Nästa steg i denna tidiga träning är att lägga på ett koppel. I klippet använder jag mig av ett kort ”retrieverkoppel” något som vi i vanliga fall bara använder till hundar som är klara med sin grundträning. All träning förenklas med ett bra läderkoppel och lämpligt halsband. Första gångerna vi går med koppel försöker vi hela tiden röra på oss på ett sätt så att kopplet inte blir spänt och varken begränsar eller styr hunden. I all vår träning försöker vi alltid se kopplet som en säkerhetslina och inte ett verktyg för att styra hunden. Allt för många hundägare gör tvärtom och börjar från start med att dra och släpa i hunden med kopplet, ofta till och med innan hunden ens fått en chans att göra vad man önskar. Enligt oss ska hunden alltid vara lös, även om den har ett koppel på sig. Mer om detta kommer ett par filmklipp längre fram när vi kan börja ställa lite krav på kontakt från valpens sida.
Apportering
Vi har inga apporteringskurser eller anser oss vara experter inom området men vi får en del frågor på ämnet och vill därför förklara hur vi gör. Tidig ”lekapportering” börjar vi med så snart det bara går om valpen visar föremålsintresse och gillar att komma med föremålen till oss. Är den ointresserad av föremål så jobbar vi bara med att väcka intresset genom lek. Väcks inte intresset låter vi det bara vara tills valpen blivit några veckor äldre. Likaså om den är ovillig att komma tillbaka med sin apport till oss. Jaktlabradorer är i regel väldigt tacksamma att få igång tidigt, detta är ett resultat av en oerhört målmedveten och lyckad avel i många generationer. Att se en valp som visar medfödd apportlust och spontan vilja att komma tillbaka med sitt ”byte” vid redan 8 veckors ålder är fantastiskt även om det inte är ovanligt. I klippet ser vi Senna apportera för första gången, innan klippet har hon fått nosa lite på apporten och bli intresserad. Eftersom hon tog upp den spontant kunde vi kasta och låta henne hämta in den. Ni ser också i filmklippet att jag håller kvar henne något innan hon får springa efter, detta är med tanke på framtida stadga och något vi endast gör eftersom hon redan visar så stor apportlust. Hade hon varit det minsta lilla tveksam hade vi inte begränsat henne så tidigt. Något som vi anser är viktigt från start är att kela och mysa med valpen innan man tar ifrån den sin apport. Tanken med detta är att vänja den vid att det är kul att ha en apport när man är med oss och att det är positivt att hålla kvar den. Skulle valpen nu spottat sin apport så fort den kom hade vi inte brytt oss nämnvärt men väntat lite med fortsatt apportträning för att kunna arbeta in rätt beteende från start.
Om en till två veckor kommer nästa filmklipp där vi visar hur utvecklingen har gått.
Har ni några frågor eller funderingar är ni givetvis välkomna att kontakt oss på info@berraskurser.se